2000 öncesi en iyi Türk diziler

2000 öncesi ekranları kasıp kavuran ve izleyicilerden tam not almayı başaran unutulmaz dizileri sizler için derledik.


2000 öncesi en iyi Türk diziler veya 1990’lar en iyi Türk diziler demek, doğal olarak keyifli bir nostalji turu anlamına geliyor. Şimdi 90’lı yıllara uzanmaya hazır mısınız? Elbette o yıllarda Netflix gibi dijital yayın platformları, yabancı diziler ya da dijital yapımlar yok. Favori dizilerinizi izlemek için tek şansınız, dizinin yayınlandığı gün ve saatte ekran başında olmak veya tekrarlarını yakalamak. 2000 öncesi yayınlanmış birçok dizi, hâlen milyonlarca izleyici tarafından özlemle ve sevgiyle hatırlanıyor.

2000 öncesi ekranları kasıp kavuran ve izleyicilerden tam not almayı başaran unutulmaz dizileri sizler için derledik. İşte 2000 öncesi en iyi Türk diziler…

1. İkinci Bahar  (1998-2001)

Hem birbirinden usta isimlerle dolu oyuncu kadrosu, hem dört dörtlük senaryosu hem de müthiş atmosferiyle akıllara kazınan İkinci Bahar; bana kalırsa televizyon tarihimizin en başarılı dizilerinden biriydi.

İkinci Bahar, 1998-2001 yılları arasında atv’de yayımlanmış olan dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Başrollerinde Türkân Şoray ve Şener Şen’in yer aldığı dizi, Samatya’da çekilmiştir. 3 sezondan oluşan dizi, 37. bölümü ile ekranlara veda etti.

Değişik bölümlerde Uğur Yücel, Orhan Oğuz ve Türkan Derya gibi usta isimlerin yönettiği dizide; Türkan Şoray, Şener Şen, Ozan Güven, Nurgül Yeşilçay, Tarık Papuççuoğlu, Arif Erkin Güzelbeyoğlu, Özkan Uğur, Meral Okay, Güven Hokna, Yasemin Çonka, Devin Özgür Çınar, Tan Sağtürk ve Nedim Saban gibi oyuncular yer alıyordu.

2. Bir Demet Tiyatro (1995-2007)

1990’ların ikinci yarısına damga vuran ve izleyicilerin hâlen tekrarlarını bıkmadan izleyebildiği bir dizi olan Bir Demet Tiyatro, Türk televizyon tarihinin en özgün ve yaratıcı işlerinden biriydi.

Yılmaz Erdoğan’ın imzasını taşıyan ve burada saymakla bitiremeyeceğimiz kadar çok sayıda usta oyuncunun rol aldığı yapım, istisnasız her bölümde izleyicileri kahkahaya boğmayı başarıyordu.

İstanbul’da yaşayan orta halli Çıtır ailesinin ve onların çevresindeki kişilerin eğlenceli hayatlarını konu alan Bir Demet Tiyatro, BKM imzalı bir yapımdı ve kadrosundaki tüm oyuncuların kariyerleri için bir milattı.

3. Şaşıfelek Çıkmazı (1996-2001)

Şaşıfelek Çıkmazı, 1996-1998 yılları arasında ve daha sonra çekilen devam bölümleri ile 2001 yılında TRT 1’de yayımlanmış olan Türk televizyon dizisidir. Toplam 4 sezondan oluşan dizi, 63. bölümü ile sona erdi. Şaşıfelek Çıkmazı, izleyicide karşılığını bulan sıcacık atmosferinin yanı sıra, güçlü kadın karakterlere yer vermesi açısından da son derece beğenilen bir diziydi.

Özellikle yönetmen koltuğuna Çağan Irmak geçtikten sonra reytinglerde büyük bir yükseliş yakalayan dizinin oyuncu kadrosunda Derya Alabora, Zuhal Gencer Erkaya, Fikret Kuşkan, Ülkü Ülker, Füsun Demirel, Ali Erkazan, Ruhi Sarı, Mehmet Esen, Selçuk Yöntem gibi oyuncular vardı.

4. Bizimkiler (1989-2002)

Bu dizi ile ilgili yazılacak o kadar çok şey var ki! Şimdi otuz yaş ve üstü her insan (tabii sonradan izleyenler de) için nostaljinin karşılığıdır. Kemal Sunal’ın başrolde olduğu Kapıcılar Kralı filminden ilhamla çekilmiş olan Bizimkiler, Türk televizyon tarihinin en uzun soluklu ve sevilen dizilerinden biriydi.

1989-2002 yılları arasında (13 yıl) 15 sezon kesintisiz olarak yayımlanmış aile türündeki Bizimkiler, 15 sezondan oluşuyordu ve 459. bölümü ile sona erdi.

5. Çılgın Bediş (1996-2001)

Çılgın Bediş döneminin en popüler yapımlarından biriydi. 1990’lı yıllara damga vuran bir Türk televizyon dizisi olan Çılgın Bediş, ilk olarak Kanal D ekranlarında ve 8 Temmuz 1996 tarihinde izleyicilerle buluştu. Televizyon tarihimizin ilk gençlik dizilerinden biri olan Çılgın Bediş, karikatürist Özden Öğrük’ün 1976’da Gırgır’da çizdiği Çılgın Bediş karakterinden yola çıkarak yaratılmış bir diziydi.

Başrollerini Yonca Evcimik, Çiçek Dilligil ve Cenk Torun’un paylaştığı dizide, olaylar bir lise arkadaş grubu arasında geçmektedir. Dizide Sinan Bengier, Selma Sonat, Ayten Uncuoğlu, Ayten Erman gibi önemli başka oyuncular da yer almıştır.

6. Süper Baba (1993-1997)

2000 öncesi en iyi Türk diziler arasında en unutulmaz olanlarından biri. 1993-1997 yılları arasında atv’de yayımlanmış olan dram türündeki Süper Baba, hem karakterleri hem de müziği ile her zaman yüreğimizde farklı bir yere sahip olacak.

Başrollerinde Şevket Altuğ, Sümer Tilmaç, Jülide Kural, Şevval Sam ve Bennu Yıldırımlar yer almıştır. Toplam 4 sezondan oluşan dizi, 137. bölümü ile sona erdi. Dizide üç çocuklu boşanmış bir baba olan Fikret Aksu namıdiğer Fiko’nun (Şevket Altuğ), çocuklarıyla olan ilişkileri ve aşkları konu alınmıştır.

7. Sıdıka (1997-2003)

Usta mizah yazarı Atilla Atalay’ın yarattığı Sıdıka karakteri üzerine çekilmiş bir televizyon dizisi olan Sıdıka, başrol oyuncusu Hasibe Eren’in ve Sıdıka’nın annesini canlandıran Füsun Demirel’in müthiş performanslarıyla unutulmazlar arasına girmeyi başarmıştı.

Tek aktivitesi pencereden sokağı seyretmek ve kitap okumak olan genç kız Sıdıka’nın özellikle annesiyle olan diyalogları tam anlamıyla evlere şenlikti.

8. Ruhsar (1998-2002)

Gani Müjde ve Fatih Solmaz’ın imzasını taşıyan Ruhsar, 1990’lı yılların sonunda ekran başında olan neredeyse tüm izleyicilerin aşina olduğu bir yapımdı.

Ruhsar, yeni evli bir çift olan Mahzar ve Ruhsar’ın fantastik ve eğlenceli yaşamını konu alıyordu. Toplam 5 sezondan oluşan dizi, 29 Aralık 2001 tarihinde yayımlanan 108. bölümü ile sona erdi.

9. Mahallenin Muhtarları (1992-2002)

Kandemir Konduk’un senaryosunu yazdığı Mahallenin Muhtarları samimi atmosferi ve birbirinden renkli karakterleriyle izleyicilerin gönlünde taht kurmuş bir diziydi. Türk televizyon tarihinin en uzun soluklu ve sevilen dizilerinden biri olan Mahallenin Muhtarları, ilk olarak 5 Ekim 1992 tarihinde Kanal 6 ekranları aracılığıyla izleyicilerle buluştu.

Erkan Can, Cihat Tamer, Aydan Burhan, Esra Akkaya, Işık Aras, Goncagül Sunar, Nedret Özbek, Leman Çıdamlı, Filiz Taçbaş gibi oyuncuların yer aldığı ve toplamda 337 bölüm süren yapım, Erkan Can’ın hayat verdiği Temel karakteri üzerinden bir mahallenin tüm sakinlerinin gündelik yaşamlarını anlatıyordu.


Like it? Share with your friends!

Kültür Postası

1 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format