En iyi sinema kitapları

En iyi sinema kitaplarını keşfedin! Sinema sanatını derinlemesine anlamanızı sağlayacak, yönetmenlerden oyunculuk tekniklerine kadar ilham verici eserlerle dolu bir liste sizi bekliyor. İşte sizin için derlediğimiz en iyi sinema kitapları...


Sinema dünyasına ilgi duyuyor ve bu büyüleyici sanatın perde arkasını keşfetmek için en iyi sinema kitapları için bir rehber arıyorsanız doğru yerdesiniz! Sinema kitapları, yalnızca birer rehber değil, aynı zamanda ilham kaynağıdır. Yönetmenlik sırlarından senaryo yazım tekniklerine, oyunculuk tüyolarından sinema tarihine kadar pek çok konuda size ışık tutabilecek harika kitapları bir araya getirdik. Hem sinemaya yeni adım atanlar hem de bu alanda derinleşmek isteyenler için titizlikle hazırladığımız bu liste, sinema dünyasına dair bilginizi ve tutkunuzu artıracak. İşte yeni başlayanlar için okunması gereken sinema kitapları… Hazırsanız, başlıyoruz!

Sinesözlük / Olcay Bağır

Olcay Bağır’ın kaleme aldığı “Sinesözlük” sinema tarihi, türler, akımlar ve alana dair terimleri yalın bir dille derinlemesine açıklarken sinemayla ilgilenen okura da güncel bir metin, bir kaynak çalışma sunuyor. Son yüzyılın en etkileyici sanatı sinemaya dair hazırlanan rehber niteliğindeki bu kitap, başlangıcından günümüze sinemanın genel açıklamasını ve sürekli genişleyen kapsamına dair okura bir fikir veriyor. Okuru seyirci koltuğundan kaldırarak perdenin diğer tarafına davet eden Sinesözlük, Kara Karga Yayınları etiketiyle raflarda.

Sinema Yazıları / Memet Baydur

Memet Baydur çok yönlü bir sanatçıydı. Sinema, müzikle birlikte, onun tutkunu olduğu sanatların başında gelmiştir hep. Baydur, sinemayı bir amatör gibi sevdi, bir profesyonel gibi araştırdı, bir düşünür gibi değerlendirdi. Bu yüzden de, 1999-2000 akademik yılında, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nda verdiği derslerin notlarından derlenmiş Sinema Yazıları’nın her satırında, onun çağımız sanatına bu zengin yaklaşımını bulmak şaşırtıcı olmaz. Sinema tarihini, 11. yüzyılda gökbilimcilerin icatlarından, 19. yüzyılda Lumiere Kardeşler’in ilk gösterilerine, oradan da günümüze getiren gelişmelerin en ilginç yönlerini vurgulayarak anlattığı bu derslerde Baydur, her adımda öğrencilerini “sinemanın önemi, güzelliği ve tehlikesi üstüne durup düşünmeye” davet etmiş ve onları eşsiz bir estetik-felsefi yolculuğa çıkarmıştır. Sinema Yazıları şimdi bu yolculuğa katılmak isteyeceklerin kitabıdır.

Diyalog / Robert McKee

Yazar, senarist, öğretim görevlisi ve senaryo danışmanı Robert McKee Diyalog’da, karakterlerin televizyon ve sinema ekranlarında, tiyatro sahnelerinde, edebi metinlerin sayfalarında inandırıcı ve ilgi çekici şekilde nasıl konuştuğuna dair derinlemesine analizlerde bulunuyor; diyaloğun yapısını çözümlüyor, görünmez temellerini ortaya koyuyor. Karakterler ve daha da önemlisi izleyiciler için etkili diyaloglar oluşturmanın yollarını göstermek amacıyla bol miktarda örnek kullanıyor ve seçtiği sahneleri parçalara ayırarak analiz ediyor.

En iyi sinema kitapları listemizde senaryo alanında olmazsa olmaz denilebilecek kitap, her şeyden önce karakterlerin sadece bedenleriyle değil, konuşarak da bir eylemde bulunduklarına dikkat çekerek bizi diyaloğun yüzeyinden alt katmanlarına doğru indiriyor. Bir karakter konuşurken, okuyucunun veya izleyicinin sadece bunları duymakla kalmadığını, aynı zamanda zihninin de bu konuşmaların ve kelimelerin içinden geçerek konuşanın bilinçaltına doğru çekildiğinin altını çiziyor. Bunu başarmak için “boş konuşma”, “aşırı duygusal konuşma” gibi diyaloğun güvenilirliğini zedeleyen hatalara düşmeden şeffaflık, inandırıcılık ve alt metin oluşturmanın nasıl sağlanacağını gösteriyor.

Türk Sinema Tarihi / Giovanni Scognamillo

Usta sinema yazarı Scognamillo, sinemanın Türkiye’deki tarihine eğilerek, korunmamış, sahip çıkılmamış, kişisel çabalarla yaşatılmaya çalışılmış bir tarih okurun / seyircinin gözleri önüne seriyor. 1896’daki ilk sinema gösterilerinden başlayarak, 1990’lara, günümüze kadar gelen belgeler ve görsel malzemeyle destekli, titiz bir arşiv çalışmasına dayanan bir “antoloji” var okuyucunun elinde Türk sineması üç dönemde ele alınıyor: 1896–1959 arası hazırlık dönemi, 1960-1986 arası siyasal ve toplumsal çalkantıların sineması ve 1987-1997 arası yani entelektüel filmlerin, Türk sineması diriliyor mu sorusunun gündeme geldiği döneme kadar. Scognamillo’nun çalışmasını gerçek bir tarih kitabına yaklaştıran en önemli özelliği ise nesnelliği. Yazar, her dönemin ticari ve sanatsal ürünlerini, olumlu ve olumsuz örneklerini yan yana getiren bir yaklaşımla, ülke sinemasının bütününe bakıyor. En iyi sinema kitapları arasında rahatlıkla sayılabilecek Türk Sinema Tarihi, sinemanın bugününü anlamak için geçmişi ele alan, geçmişten koparmadan değerlendiren “hakiki” bir antoloji oluyor.

Film Yapımının Temelleri / Jane Barnwell

Film Yapının Temelleri, bir ekip çalışması olan film yapımını temel unsurlarına ayırarak, izlediğimiz filmlerin ortaya çıkışına kadar geçen sürece başından sonuna, kısa ve özlü bir bakış sunuyor. Kolay bir dil ve destekleyici görsel materyallerle yapım süreci kavranması kolay bir şekilde anlatılıyor. Film Yapımının Temelleri, filmcilerin çalışma yöntemleriyle ilgili değerli bir anlayış kazandırıyor. Kitap, yapım ekibindeki farklı görevlerin açık ve net tanımlarıyla başlayıp bir filmi yapmak için farklı departmanların nasıl bir iş bölümüyle bir araya gelerek çalıştığını örneklerle gösteriliyor. Alanı tanımak isteyen yeni filmciler için hem ilham verici hem de pratik bir rehber.

Popüler Sinema ve Türler / Nilgün Abisel

Popüler sinemaya yönelik kavramsal tartışmaları ve tür eleştirisinin geçirdiği değişimi aktarmayı, film türlerinin incelenmesine ilişkin bir çerçeve sunmayı amaçlayan bu çalışmada üç Hollywood film türü örnek olarak seçildi: vestern, korku sineması ve müzikal filmler. Amerikan sinemasının adeta kristalize olmuş tür sistemi bu konunun araştırılmasında büyük bir kolaylık sağladığından, örnekler Hollywood yapımlarıyla sınırlı tutuldu. Bir başka önemli neden ise bu filmler aracılığıyla ABD’nin siyasi ve kültürel sınırları aşarak dünya seyircisine ulaşmış olmasıydı. Ayrıca, bu olgu entelektüel ilgiyi üzerinde topladığından Hollywood film türlerine ilişkin geniş bir literatür mevcuttu. Yapılan tür seçiminde öncelikle Andrew Tudor’un, “tür olarak kabul edilmiş olma” kriteri esas alındı ve uzun geçmişleri boyunca dikkat çekici değişimler gösteren örnekler tercih edildi. Seçilen türlerin bir başka özelliği de korku sinemasının ticari gücünü sürdürmesine karşın diğer ikisinin ömrünü tüketmiş olmasıydı. 

Film Eleştirisi El Kitabı / Timothy Corrigan

Film Eleştirisi El Kitabı, okuyucusuna sinema üzerine eleştirel düşünme ve yazma konusunda bilgi sunmayı hedeflemektedir. Farklı türlerdeki film eleştirilerinden örneklere yer verilen bu pratik kılavuzda, sinemayla ilgili olarak not alma aşamasından, eleştiri ve makale yazımına kadar her şey yer alıyor. Kitapta, tanıtma yazılarından kuramsal makalelere, film çözümlemesinin planlı bir süreçte nasıl yazılabileceğine dair önemli ipuçları bulunuyor. Sinema konusundaki araştırmalara giriş işlevi gören bu kitap, sinemayla ilgili kavramları ve başlıca film kuramlarını tanıtıyor. Kitap iletişim ve sinema öğrencilerine olduğu kadar, sinema üzerine düşünmek, iki çift laf etmek ve eleştirel yaklaşmak isteyen herkese hitap ediyor. Yeni başlayanlar için okunması gereken sinema kitapları içinde sinema eleştirmenliğine yoğunlaşmak isteyecekler için tavsiye edilebilecek bir çalışma.



Like it? Share with your friends!

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format