‘Evet’in yedi hali

Berrak Yurdakul’un Destek Yayınları’ndan çıkan “Yedi Çeşit Evet” adlı kitabı üzerine Aslı Ürün'ün kaleminden bir değerlendirme yazısı...


Berrak Yurdakul, aynı adı taşıyan podcast programı “Yedi Çeşit Evet”ten yola çıkarak yazdığı kitabında, insanın zihniyle olan ilişkisine odaklanırken, zihni kontrol altında tutarak daha iyi bir yaşama kavuşmanın yollarını birçok konu başlığıyla birlikte ele alıyor.

Berrak Yurdakul, 6 Eylül 1974’te doğmuş. New York Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümü’nden lisans diplomasını almış. Kariyeriyle ilgili planlarını aldığım eğitim yönüne çevirmeyen Yurdakul, 2004 yılında yazma başlamış. Kendini, “uzun yıllardır pratik yapan bir Budist” olarak tanımlayan yazar, 2015 yılında yayımladığı “Ev Yapımı Bir Paraşüt”le okurların radarına girmiş. Şu ana kadar “Senin Hakkında Yedi Şey Düşündüm (Birini Söyleyeceğim)”, Konuşmayan Tavus Kuşu Camio”, “Altıncı Irk”, “Elleri Titremeden Aşkı Tutabilene”, “Mindfulness ve “Öz Şefkat” kitaplarıyla okura buluşan Berrak Yurdakul, şimdi de Destek Yayınları etiketiyle çıkan “Yedi Çeşit Evet” kitabıyla karşımızda. Yurdakul’un aynı adlı podcast programından yola çıkarak yazılan kitap, insanın zihniyle olan ilişkisine odaklanırken, zihni kontrol altında tutarak daha iyi bir yaşama kavuşmanın yollarını birçok konu başlığıyla birlikte ele alarak okura sunuyor.

Berrak Yurdakul, “Yedi Çeşit Evet”i, Antonio Porchia’nın, “Büyük günüm geldi ve geçti, haberim olmadan. Çünkü şafak vaktinden geçerek gelmedi ve gitmedi, alacakaranlıktan,” sözüyle açarak bizim “büyük günümüz” geçip gittiyse, yaşamın içinde ne yapacağız sorusunu ortaya bırakıp işlediği konuya buradan başlıyor. Sürekli bekleme halinden, “sahneye çıkışı” beklemenin getirdiği bıkkınlıktan, ıstıraplardan, kendimize veya herhangi bir şeye karşı bitip tükenmeyen korkuların getirdiği yılgınlıktan dem vurarak artık bunları aşma vaktinin geldiğini belirten yazar, önce geçmişin yüklerinden kurtulmaya “Evet” dememiz gerektiğini söylüyor. Kendimize söz geçirebilmekten, zihnimizi yönetmeye birbiriyle alakalı bir yoldan geçiş yaparak şölen meditasyonuyla mutluluğa giden kestirme yollar hakkında yapıcı öğütler veriyor.

“Bilmiyorum” kalıbını bir “sabunun” içine yerleştirerek bunu kullandığımızda ereceğimiz konforun bize nasıl iyi geleceğinden söz açan Yurdakul, yaşam enerjimizi yükseltmemiz gerekenleri sıralıyor ve bu konudaki en büyük rollerden biri olan meditasyonun önemine değiniyor. Kaygılı zihinleri doğru yönetmeye ve yönlendirmeye de “Evet” diyen yazar, bedeni, zihni ve kalbi iyileştirmek için ayrı bir meditasyon reçetesi yazarak buradan korkularla nasıl dost olunabileceğini akla yatkın söylevlerle aktarıyor. Karmadan yola çıkarak dikkatli yaşamın sırrını ve acının ötesine geçme yollarını okurla paylaşan yazar, bütün bunların toplamından kocaman bir “Evet” ortaya çıkarıyor.

Berrak Yurdakul, “Yedi Çeşit Evet”te, ölümü ensemizde hissettiğimiz her anın, nabzımızın her atışının, hayatımızın en sıkıcı zamanlarının bile değerli olduğunun altını çizerken derdimizin de tasamızın da, dermanımızın da yaşama dahil olduğunu, önemli olanın bunları ortaya çıkaran şeylerle birlikte yaşamaktan ve en önemlisinin de zihinle işbirliği yapmaktan geçtiğini vurguluyor.

Aslı Ürün


Like it? Share with your friends!

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format