Bilim, en merak edilen sorulara yanıt arama geleneğini her daim sürdürdü, sürdürüyor ve bu kez de sıra “fotoğrafta gözler neden kırmızı çıkar?” sorusunda!
İşte , bazı fotoğraflarda gözlerdeki kırmızılığın nedeni…
Fotoğrafta gözler neden kırmızı çıkar?
Gözbebeklerimiz dış ortamdaki ışığa bağlı olarak büyüyüp küçülür. Gözbebeği yüksek ışık düzeyinde küçülürken düşük ışık düzeyinde büyür. Flaş genellikle düşük ışık koşullarında kullanılır. Fotoğraf çekilmeden önce ortam az ışıklıdır ve gözbebekleri büyümüş durumdadır. Flaş bir anda patlayınca gözbebekleri kapanmaya fırsat bulamamış olur. Gözbebeklerinden içeri giren ışık gözümüzün içinde arka kısımda bulunan retina tabakasına çarpar ve geri yansır.
Gözbebekleri büyük halde olduğu için yansıyan ışığın büyük kısmı fotoğraf makinesine geri döner. Retina ve çevresinde gözü besleyen kan damarları bulunduğu için de buradan yansıyan ışık fotoğrafta kırmızı bir leke oluşturur. İşte bu yüzden ışık az olduğu zaman, flaş kullanılarak çekilmiş fotoğraflarda gözler kırmızı çıkar.
Uzmanlar fotoğrafta bu kırmızılık yoksa bir sorun olduğu görüşündedir. Gözde bu kırmızılık görünmüyorsa ya da tam tersi kırmızılık yerine göz bebeğinde bir beyazlık algılanıyorsa, bir göz doktoruna muayene olunması gerektiğiyle ilgili fikir birliği vardır.
0 Comments