Haftanın okuma listesi: Yeni kitaplar

Kitaplığınızda mutlaka olmasını isteyeceğiniz bazı yeni kitapları sizin için derledik.


Listemizde farklı türlerden kitaplar var. Kitap tavsiye etmek riskli bir iş farkındayız! Kitaplığınızda mutlaka olmasını isteyeceğiniz bazı kitapları derledik. İşte “bu hafta hangi kitapları okusak?” sorusunun yanıtı…

Altı Bardakta Dünya Tarihi / Tom Standage

Altı Bardakta Dünya Tarihi hem tarih, hem inceleme, hem de popüler tarih olarak adlandırılabilecek bir kitap. Tom Standage, altı farklı “içki/içecek” üzerinden kronolojik olarak dünya tarihini anlatıyor. Doğal olarak Bira’yla söze giriyor. Tahılın mucizesi ve şans eseri bulunmuş bu içki üzerinden Sümer ve Mısır medeniyetlerini, Mezopotamya-Ortadoğu ve Nil havzasını tarihini yazıyor. Aynı zamanda çiftçi toplumları ele alıyor. Sonra şarap dönemine, yani Yunanistan-Roma tarihine, mitoloji, felsefe ve büyük imparatorluklara geçiyoruz. Keşifler/işgaller çağını, yani kolonyal tarihi, dönemin sembol içkisi rom ve diğer “damıtık içkiler”le birlikte anlatıyor. Aydınlanma Çağı’nı dönemin “moda” içeceği kahveyle, emperyal çağı (sözde) dünyaya İngiltere’nin armağanı “çay” aracılığıyla anlatıyor. 20’nci yüzyıldan bugüne, döneme etki eden Amerikan Rüyası’nı ise elbette Coca-Cola aracılığıyla ele alıyor. Standage’dan yüzeysellikten uzak, tam kıvamında keyifli bir dille ciddi bir tarih anlatısı.

Üç Kral / A Cheng

Çağdaş Çin edebiyatının yaşayan ustalarından A Cheng’in “Satranç Kralı”, “Ağaç Kralı” ve “Çocuk Kralı” başlıklı üç uzun öyküsünden oluşuyor Üç Kral. Nobel ödüllü yazar Mo Yan’in açıkça “o benim idolüm” sözleriyle selamladığı Cheng bu üç öyküsünde okuru devrim yıllarına götürüyor.

Mao’nun gerçekleştirdiği büyük devrimden kısa süre sonra, Çin’de de tıpkı başka ülkelerdekine benzer “mektepten memlekete” hareketi gerçekleştirilmiş ve Çinlilerin “Eğitimli Gençler” adını verdikleri lise seviyesine kadar eğitim almış gençler, yeni idealleri gerçekleştirmek ve çağdaş Çin’i inşa etmek üzere kırsal bölgelere giderler. Görevleri bellidir, köylülerle beraber dağda veya tarlada çalışan Eğitimli Gençler aynı zamanda onlara yeni Çin devletinin ideallerini öğretecekler ve bulundukları bölgeleri bayındır hale getireceklerdir. Tabii kadim kültürle yetişmiş halk da Eğitimli Gençler’e yeni şeyleri öğretmekten geri durmayacaktır…

Tek Bir Gül / Muriel Barbery

Dünya üç gündür bakmadığımız kiraz ağacı gibi… Rose, hiç tanımadığı babasının ölümünün ardından, onun vasiyetini dinlemek üzere Kyoto’ya gelen Fransız bir kadındır. Bu süreçte bir yandan hiçbir şekilde aşina olmadığı bir kültürle, bir yandan gizemli, güçlü, zengin ve ölü bir Japon babanın gölgesiyle, bir yandan çocukluk travmalarıyla boğuşacaktır. Babasının asistanı ve yakın dostu olan Paul tutunacak tek dalıdır.

Kirpinin Zarafeti’nin yazarı Muriel Barbery, araya Japon efsanelerini de serpiştirdiği Tek Bir Gül’de berrak ve derin üslubuyla bu kez farklı bir hikâye anlatıyor; bizi büyülü bir kentin tapınaklarında, bahçelerinde ve yaralı ruhların zihinlerinde gezdiriyor. Yazarın yakından tanıdığı Japon kültürü adeta bir roman kişisi gibi satırların arasında dolaşıyor.

Zenon / Marguerite Yourcenar

16. yüzyılda, Reform hareketiyle Katolik Kilisesi’nin karşı karşıya geldiği, engizisyon mahkemelerinin bütün acımasızlığıyla devam ettiği, siyasi çekişmelerin ve savaşların sürdüğü, bankerlerin büyük bir toplumsal güce ulaştığı Avrupa’nın ortasında, kendi özgür iradesinin peşinde bir adam Zenon; hekim, filozof ve simyacı. Marguerite Yourcenar’ın büyük romanı, Giordano Bruno, Paracelsus, Campanella, Leonardo da Vinci gibi gerçek tarihi kişiliklerden izler taşıyan Zenon karakteri üzerinden çalkantılarla dolu bir dönemi, insanın özgürlük ve aydınlanma arayışını olağanüstü zengin bir üslupla anlatıyor.

Yazarının kendi sözleriyle; “Zenon, varlığını inkâr etmediğimizde içimizde yavaş yavaş gelişen ve bize birtakım zorbalıklardan yakayı sıyırmak ve koşullar ne olursa olsun kendimiz olmak imkânı sunan ancak gelenek ve zorunluluk tarafından zedelenmiş, deforme edilmiş, neredeyse tanınmaz hale sokulmuş bu tuhaf özgürlüğü gözler önüne serme girişimidir.”

1968’de ilk defa oybirliğiyle Femina Ödülü’nü almış olan kitabı, Yourcenar’ın, eserin yazılma sürecindeki not defterleri ve kitaba ilişkin notuyla birlikte sunuyoruz.


Like it? Share with your friends!

TEPKİNİZ NEDİR?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Kültür Postası

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format