Bu yazı; Hıdırellez’in kökeni, Hıdırellez ritüelleri veya Hıdırellez hakkında bilmeniz gerekenler ile ilgili bir yazıdır! Bu özel günün kökenlerini araştırdınız mı hiç? Eskiden Ruz-I Hızır (Hızır Günü), yazın başlangıcı denilen Hıdırellez veya Hıdrellez, halk arasında yaygın inanışlara göre Hızır ile İlyas’ın bir araya geldiği gündür.
Bir inanışa göre… diye başlayan geleneklerin en eğlencelisi Hıdırellez desek kimse itiraz etmez. Ağaçlara bağlanan dilekler, geleceğine inanılan Hızır için çizilen hayaller, mahallenin ortasına kurulan ateş ve son yıllarda hayatımıza giren Ahırkapı eğlenceleri…
Hadi gelin bu geleneklerden en çok uygulananları sıralayalım ve dilek dilemek için kendimize içlerinden bir yöntem seçelim!
Hıdırellez denince ilk akla gelen gül ağacı altına gömülen dilek kağıtlarıdır. Dilekler bir kâğıda yazılır, gül ağacına asılır ya da toprağına gömülür. Ertesi gün, kâğıtlar, yazısı suyun yüzeyine gelecek şekilde bırakılır.
Şüphesiz herkesin bildiği bir diğer gelenek ise dilek tutularak ateş üzerinden 3 kez atlanması.
Bir diğeri de dilek tutularak toplanan 41 taşın bir yıl boyunca saklanmasıdır. Diğerlerine göre daha çok emek gerektiren bu gelenekte, 1 yıl boyunca saklanan 41 taş, 5 Mayıs günü suya bırakılır ve yenisi toplanır.
Baklagillerin, yiyecek kaplarının, kumbara, para kesesi ve hatta cüzdanların ağzı 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece boyunca açık bırakılır. Böylece eve bolluk ve bereket getirdiğine inanılır.
Yine 5 Mayıs gecesi yapılan çamurdan evin içine buğday konur ve çamurdan evin başında dilekler dilenir.
Anadolu‘da en yaygın geleneklerden biri de; doğanın içinde yapılan uzun yürüyüşler. Baharın tazeliğini sembolize eden çiçek ve otları toplanır ve bu otlarla kaynatılan suda yıkanılır. Böylece baharın tazeliğinin bedenimizle buluştuğuna inanılır.
Gelenekler şehirlere, insanlara ve adetlere göre değişkenlik gösterse de, baharın gelişini kutladığımız 5 Mayıs gününde ortak amaç, herkes için bolluk ve berekettir.
Her toplulukta kışa girişi, hasat zamanını ve bahara geçiş dönemi gibi mevsim değişimlerini karşılamanın bir töreni vardır. Hıdırellez ritüelleri değişse de baharın gelişini kutladığımız bu günde, her zaman bolluk ve bereket getirmesi amaçlanmıştır.
0 Comments