Kuzey Kore ile Güney Kore neden ayrıldı?

Dünya gündemini sürekli meşgul eden bir konu olan Kuzey Kore ve Güney Kore meselesinin kökeni nedir? Kuzey Kore ile Güney Kore neden ayrıldı?


Düşman kardeşler Kuzey Kore ile Güney Kore neden birbiriyle kavgalı? Bu düşmanlığın sebebi ne? Kuzey Kore ve Güney Kore meselesinin kökeni nedir? Kuzey Kore ile Güney Kore neden ayrıldı? Bu ve benzeri sorularla dolu zihinleri aydınlatmaya geldik!

Kore devleti 1900’lerin ilk yarısını Japon işgali altında geçirdi. Bu yıllarda Asya içindeki ilerleyişini sürdüren Japonlar Kore’de acımasız bir sömürge idaresi kurdu. 1945 yılındaki bağımsızlığa kadar Kore’de Japon idaresine karşı mücadele eden birçok hareket ortaya çıktı. 2. Dünya Savaşı başlayınca Japonların durdurulması durumu gündeme geldi.

Kore neden birbirinden ayrıldı?

Sovyetlerin başkanı Stalin‘in, Japonya’ya savaş açmadan önce Kore’ye bağımsızlık tanınacağı konusunda istediği güvence verildikten sonra Sovyetler, Ağustos 1945’te Japonya’ya savaş açtı ve Sovyet ordusu (Kızılordu) Japon işgali altındaki Kore’ye girdi. Kızılordu’nun gelişiyle Kore’nin kuzeyi Japon işgalinden kurtuldu. ABD bu bölgeyi Sovyetler Birliği (SSCB)’ne bırakmak istemeyince Eylül 1945’te ABD askerleri Kore’nin güneyine çıktılar. Böylelikle Kore fiilen ikiye bölünmüş oldu. Böylelikle “Kuzey Kore ile Güney Kore neden ayrıldı” sorusunun cevabını tarihsel süreçte anlamış olduk. Gelelim sonrasına…

1948’de Birleşmiş Milletler gözetiminde seçimler yalnızca ABD işgali altındaki güneyde yapıldı. Bunun sonucunda Güney Kore’de Kore Cumhuriyeti; Kuzey Kore’de ise Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti kuruldu. ABD, Güney Kore’yi desteklerken Sovyetler Birliği ise Kuzey Kore’yi destekledi ve iki hükümet de tüm Kore Yarımadası üzerinde egemenlik iddia etti.

1950-53 yıllarında Türkiye‘nin de güney lehine asker gönderdiği “Kore Savaşı” diye bilinen bir savaş çıktı. 2000’li yıllarda Güney’de liberal hükümetler ve Kuzey’de önceki yönetimlere kıyasla daha dostane iki taraf arasında ilişkilerde iyileşme başladı.

Fakat bu düzelmeler Kuzey Kore‘nin nükleer silah elde etmesine karşı çıkan muhafazakar Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol döneminde büyük ölçüde tersine döndü. Günümüzde Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, nükleer silahlanma konusundaki sert tavrı ve dünyaya karşı provoke edici söylemleri nedeniyle hep gündemde olmaya devam ediyor.

İlginizi çekebilir:


Like it? Share with your friends!

Mehmet Nida

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format