Türkiye’nin yönetim ve iş danışmanlığı konusunda alanında uzman yöneticilerinden biri olan Haluk Ziya Türkmen’in kaleme aldığı “Milyon Dolarlık Sözler”, yazarın uzun yıllara dayanan tecrübesinin birer meyvesi olarak, iş insanlarına, insanı adaylarına yol gösterecek, ilham kaynağı olacak, onları yönlendirebilecek anlamlarla yüklü ipuçlarının yer aldığı bir referans kaynağı niteliği taşıyor.
1963 yılında İstanbul’da doğan Haluk Ziya Türkmen, 1981 yılında Tarsus Amerikan Lisesi’nden mezun olmuş. 1985 yılında ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden lisans diplomasını almış. 1985 ile 1987 yılları arasında mali denetim ve yönetim danışmanlığı hizmetleri veren PriceWaterhouse’da önce asistan, daha sonra da kıdemli denetici olarak görev yapmış. Profesyonel yöneticilik kariyerine 1987 yılında ENKA İnşaat Grubu AŞ’de kurumsal gelişimi amaçlayan Sistem ve Denetim grubunda İç Denetim Grubu Müdür Yardımcısı olarak başlayan Türkmen, 15 yıl boyunca birçok şirkette üst düzey görevlerde yer aldıktan sonra 1992 yılında MAG Consulting bünyesinde yönetici/ortak olarak kurumsal gelişim ve değişim projelerini yönetiyor. Haluk Ziya Türkmen’in Destek Yayınları’ndan çıkan “Milyon Dolarlık Sözler” kitabı, yazarın uzun yıllara dayanan tecrübesinin birer meyvesi olarak, iş insanlarına, insanı adaylarına yol gösterecek, ilham kaynağı olacak, onları yönlendirebilecek anlamlarla yüklü ipuçlarının yer aldığı bir referans kaynağı niteliği taşıyor.
“Milyon Dolarlık Sözler”, klasik bir “iş insanından öğütler” kitabı değil. Zira Haluk Ziya Türkmen, kitapta yer alan “sözleri” söyleyip ortada bırakmıyor. Onların anlamlarını, kullanılacağı yer doğrultusunda eğip bükerek, yontup işleyerek yorumluyor ve okura başka bir pencereden bakmasını sağlıyor. Dolayısıyla, okur da bu sözlerin ufak birer “aforizma” olduğunu varsayıp geriye çekilmiyor. Örneklerle ilerleyelim…
“Haklı Daima Sakin ve Suskundur” diyor misal Türkmen. Bu sözünün şöyle açıklıyor örneğin: “Birçok konuda hakem olarak çağırılırım ve masaya oturur oturmaz kimin haklı olduğunu sezerim. Haksız olan birçok şahit getirmiştir, derdini bağırarak anlatıyordur, bir nedensellik arayışındadır. Haklı olmanın ise sükuneti vardır. Bunu özellikle arazi davalarında fark ederim. Yan yana iki köyde sorun çıkmıştır, jandarma gelmiştir, savcı gelmiştir. Haklı olan tarafın çay içtiğini görürüm. İlk baktığım budur: Çayını kim sakin içiyor? Öbür taraf evrak getirmiştir, şahit getirmiştir, birilerine laf anlatıyordur. Yönetimde de, özel hayatımızda da, ilişkilerimizde de kendimizi genelde yalın, haklı ve rahat konumda tuttuğumuz sürece hem ilişki sağlığını muhafaza etmek hem de ekstra efor harcamamak daha kolaydır.”
Değişen iş dünyasının temeli haline gelen kurumsallaşma ilgili de şöyle bir sözü var Türkmen’in: “En Hızlı Kurumsallaşma, Kurumsal Ortak Almaktır.” Bunu ise şöyle yorumluyor yazar: “Şirketler kurumsallaşmak adına çırpınır durur. Patronların, yönetici/ortakların azımsanmayacak bir kısmı, kafalarındaki bir hayali danışmanlara dikte ettirmek adına uzun zamanlarını harcarlar. Danışmanlar da para alacakları bir hizmeti para verene göre uyarlayıp dururlar. Aslında hedef daha kalıcı ve sürdürülebilir bir yapı kurmaksa, neden bunu kurmuş olanlardan faydalanarak yapmayız?”
Haluk Ziya Türkmen, “Milyon Dolarlık Sözler”de, iş dünyasında başarıya giden yolun anahtarını, “beylik” laflarla değil, ayağı yere sağlam basan, neden-sonuç ilişkisine odaklı, örnek ve yorumlarla dolu nokta atışı tespitlerin getirdiği çıkarımlar ışığında okurun eline tutuşturuyor. Sadece iş hayatımızda değil, özel ve sosyal yaşantımıza uyarlanılıp dolaşıma sokulacak bu sözlerin boşuna söylenmemiş olduğunu belirtmekte fayda var deyip, gerisini okura bırakalım…
Mehmet Tüze
0 Comments