Modanın güçlü kadınları… Moda sektöründe devrimler yaratan, modayı moda yapan güçlü kadınlar sayesinde bugün hem estetik kaygılarla giyim kuşamdan bahsediyoruz hem de bir endüstri haline gelmiş bir sektörden.
Bu yazımızda moda alanında gücü eline almış, sesini çıkarabilmiş, devrimler yaratmış başarılı kadınların hikayelerini derledik. Beraber modaya yön veren kadınlar ve onların kendilerini nasıl geliştirdiklerini, neler yaptıklarını inceleyelim. İşte modanın güçlü kadınları…
Coco Chanel
Moda dediğimizde akla ilk gelen isimlerden birisi olan Fransız moda tasarımcısı Gabrielle “Coco” Bonheur Chanel, özellikle 20. yüzyılın başlarında en etkili moda tasarımcılarından biriydi. 18 yaşında bir terzinin yanında çırak olarak çalışmaya başlayan Gabrielle, 1910 yılında ilk şapka dükkanını açtı. Şapka dükkanından kadınlar için devrimler yapan bir ikon haline geldi.
Moda Kadınların rahatlığını önemseyen Coco Chanel, kadınları korseden kurtarıp ilk kez pantolon giydirdi. Tercih edilmeyen siyah rengi herkesin dolabının vazgeçilmezi haline getiren modacı, aynı zamanda modadaki sosyal sınıf ayrımını da ortadan kaldırmak için elinden geleni yaptı. İkonikleşmiş jarse, çizgili tişört, tüvit ceket, örgü ikili takımlar, kapitone deri omuz çantası, küçük siyah elbise ve inci kolyeleriyle kadınların kendini rahat ve iyi hissedebilmesi için uğraştı.
Anna Wintour
Modanın en güçlü isimlerinden biri de kalemiyle Anna Wintour’dur. Modaya olan ilgisi küçük yaşta başlayan Anna Wintour, 15 yaşında çalışmaya başladığı moda butiğiyle sektöre adım attı. Moda butiğinde başlayan kariyeri Oz dergisi ve Harper’s Bazaar UK’le çalışmasıyla yükselişe geçti. Harper’s Bazaar UK’den ayrılan Wintour, New York Harper’s & Quenn dergisinde editör yardımcısı olarak kariyerine devam etmek istedi ancak kendisinin yarattığı yenilikçi havadan memnun olmayan Tony Mazzola’dan dolayı oradan da ayrıldı.
Moda Tek hedefi olan Vogue USA’e ulaşana kadar birçok dergide çalışarak kariyerini devam ettirdi. 1998 yılında Vogue Amerika dergisinin editörlüğüne gelen Wintour, yaptığı yenilikçi ve farklı çekimleriyle herkesin dikkatini çekmeyi başardı. Editörlüğünde çıkan ilk derginin kapağında modelin üzerinde kot pantolon olması moda dünyasını şaşırtan ilk ve son hamlesi değildi. Şimdilerde hayalinin 25. yılını yaşayan Anna Wintour, moda dünyasının en güçlü isimleri arasında yer alıyor. Herkesin saygı duyduğu Wintour; trendler yaratması, kilit kararlar vermesi, birçok ünlü ismin kariyerini başlatmasıyla adeta modanın kraliçesi oldu.
Elsa Schiaparelli
Moda Entelektüel bir ailede büyüyen ve edebiyat ve felsefeyle yetişen Elsa Schiaparelli, 1916 yılında New York’a taşındı. Lüks yaşamının kendisini yaratıcılıktan uzaklaştırdığını düşünen Schiaparelli, yaşam tarzını değiştirdi. New York’ta edindiği sanatsal çevresinin yardımıyla birçok sanatçıyla tanışan Elsa Schiaparelli, 1920’li yıllarla beraber kendisini Paris’te buldu.
Moda Zamanının en büyük couture tasarımcısı Paul Poiret’le tanışması ise onun moda hayatının başlangıcı oldu. Kariyerinin başlarında başarısızlıklar yaşayan Elsa Schiaparelli’nin yakasında beyaz kurdele desenli tasarım kazağına bir moda dergisinde yer verilmesi ise kariyeri için önemli basamaklardan biri oldu. Hayvanlar ve doğayı ilham kaynağı haline getiren Elsa, 1934 yılında Time dergisinin kapağında yer alan ilk moda tasarımcısı oldu. Gerek Salvador Dali ile birlikte yaptığı tasarımları gerekse avangart düşünce tarzlı tasarımlarıyla moda dünyasının en önemli isimlerinden biri oldu.
Vivienne Westwood
İngiliz moda tasarımcısı Vivienne Westwood, punk modasını sektöre getirmesiyle tanınır. Lüks içinde yetişmeyen Westwood, 1971 yılına kadar öğretmenlik yaptı. Öğretmenlik kariyerinin yanında kendi halinde elbise ve takı tasarlayan modacı, Malcolm McLaren’le tanışmasıyla McLaren’le birlikte moda üzerine çalışmaya başladı. 1980’lerin sonlarına doğru tasarımları üst sınıfı taklit eden “Tatler” kızları olarak adlandırılan tarza kaydı.
1990’larda ise Fransızların modasıyla, İngilizlerin zarif terziliğini birleştirdi. 2000’lere geldiğimizde ise önceliğine iklim değişikliğini koyan Westwood’un tasarımları sosyal ve politik açıdan mesajlar içerdi. Moda hayatı farklı dönemlere ayrılan Vivenne Westwood; cüretkar ve sıra dışı tasarımlarıyla döneminin ses getiren moda tasarımcılarından biri oldu.
Mary Quant
İngiliz moda tasarımcısı Mary Quant, mini eteği moda dünyasına kazandırmasıyla tanınır. Kıyafet almaya gücü yetmediği için kendi kıyafetlerini evinde diken Quant, tasarımlarını satarak bir sonraki günün kumaş parasını çıkarıyordu. Modanın genç kesime ulaşabilmesi için uygun fiyatlı olması gerektiğine inanan modacı, toptancıdan temin ettiği kıyafetlerle butiğinde satış yapmaya başladı. Bir süre sonra sattığı kıyafetlerden memnun olmayan Mary Quant, Londra görünümünü simgeleyen kazak tasarımıyla butiğini doldurdu.
Kendine özgü tasarım taytları, kozmetikleri ve aksesuarlarıyla markasını büyüten Mary Quant’ın en büyük hareketi, mini eteği moda dünyasına kazandırmak oldu. 1965 yılında etek boyunu 15 cm kısaltarak günümüzdeki mini etek kalıbını tasarlayan Quant, daha sonraki yıllarda endüstriye katkılarından dolayı İngiliz İmparatorluğu Nişanı aldı.
İlginizi çekebilir:
4 Comments