Mumyalama nasıl yapılır?

Hiç düşündünüz mü "Mumyalama nedir", "Mumyalama nasıl yapılır?" diye! Antik Mısır'da çok ama çok mühim bir şeydi mumya. Haydi bildiklerimizi bir araya getirelim o halde!


“Mumyalama nasıl yapılır?” sorusunun cevabını vermeden önce kısaca mumyalamadan bahsedelim. Yeryüzündeki bütün kıtalarda mumyalara rastlanmıştır. Sadece Mısır’da bir milyondan fazla hayvan mumyası bulunmuştur. Antik Mısırlılar ölümden sonra yeniden dirilişe inanmış ve mumyalama işlemini ortaya çıkarmıştı. Ölüyü ikinci bir hayata hazırlamak için onu korumak ve hazır hale getirmek için mumyalama işlemi gerçekleştirilmişti. Tanrıları Osiris’in öldükten sonra birleştirilen parçalarıyla dirildiğine inanan Mısırlılar mumyalama işini fazlasıyla benimsemişler ve önem vermişlerdi.

Mumya nedir?

Mumyalar, içinde bulundukları koşullar nedeniyle derileri ve organları çürümeyen cesetlerdir. Bazı mumyalar, insanlar tarafından kasten mumyalanmıştır. Bazıları ise içinde bulundukları doğal koşullar nedeniyle kazara oluşur.

Doğal yollarla oluşmuş, bilinen en eski mumya bir insan kafasına aittir. 1936’da Güney Amerika’da keşfedilen bu mumyanın 6000 yıllık olduğu düşünülmekte. Bilinçli olarak mumyalanmış en eski mumya ise Şili’de bulunmuştur. Bu mumyanın yaklaşık 7000 yıllık olduğu tahmin ediliyor.

Mumyaların bozulmadan kalmalarının sebebi, bulundukları ortamın, çürümeyi gerçekleştiren mikroorganizmaların yaşamasına izin vermemesidir. Ortam koşulları mikroorganizmaların yaşamasına elverişli olacak biçimde değiştiğinde mumyalar çürümeye başlar.

Mısır’da bulunan mumyaların en eskileri doğal yollarla oluşmuştur. Eski Mısır’da insanlar öldükten sonra çöl kumları içindeki mezarlara gömülüyordu.

Çok sıcak ve kuru olan çöl kumları, suyun cesetlerden uzaklaşmasına neden oluyor ve böylece çürüme engellenerek mumyalar oluşuyordu. Eski Mısır’da kasıtlı mumyalamaların nasıl yapıldığı ise 1900’lü yılların başlarından itibaren yapılan bilimsel incelemeler sayesinde daha iyi anlaşılmaya başlandı.

Peki mumyalama nasıl yapılır?

Mumyalama işleminin en önemli aşaması çürümenin engellenmesi için iç organların cesetten çıkarılması ve vücudun çeşitli baharatlar ve palmiye şarabıyla yıkanmasıdır. Daha sonra natron (sulu sodyum karbonat) kullanılarak, içi boşaltılmış vücudun ve derinin sudan arınması sağlanır.

İç organlar da sudan arındırıldıktan sonra ya gövdenin içine konur ya da ayrı kapların içinde saklanır. Mumyalama işleminin bu ilk aşaması yaklaşık olarak 40 gün sürer. Su cesetten uzaklaştırıldıktan sonra mumya keten kumaşlarla sarmalanır ve reçineyle kaplanarak nemli havayla temas etmesi engellenir. Böylece mikroorganizmaların ölüyü yani cesedi çürütmesine engel olunur.


Like it? Share with your friends!

TEPKİNİZ NEDİR?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
1
fail
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
2
omg
win win
3
win
Kültür Postası

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format