Türkiye sinemasının en büyük isimlerinden olan ve sinemamıza oyuncu, senarist, yönetmen ve yapımcı olarak dev katkılar sağlayan Yılmaz Güney’in onlarca filmi bulunuyor. Sizler için büyük ustanın bu büyük filmografisi içinden en çok ses getiren, sinemaseverlerce en çok beğenilen ve mutlaka izlenmesi gereken Yılmaz Güney filmleri hangileriyse onu derledik. İşte mutlaka izlenmesi gereken 7 Yılmaz Güney filmi:
Umut (1970)
Senaristliğini, yönetmenliğini, yapımcılığını ve başrol oyunculuğunu Yılmaz Güney’in üstlendiği film, Türkiye sineması için çok büyük bir öneme sahip. İtalyan Yeni Gerçekçiliği için Bisiklet Hırsızları (1948) neyse Türkiye sineması için Umut filmi odur. Siyah-beyaz çekilen filmde, atı araba çarpması sonucu ölen, geçimini bu ata bağlamış olan ve meçhul bir definenin peşinden koşan faytoncu Cabbar’ın hikâyesi anlatılıyor. Umut, Yılmaz Güney filmleri içinde eleştirmenlerce en çok dikkat çeken yapım.
Arkadaş (1974)
Bu filmin de yönetmenliğini, yapımcılığını, senaristliğini ve başrol oyunculuğunu Yılmaz Güney üstlenmiştir. Filmde öğrencilik yıllarından tanışan iki arkadaşın yıllardan sonra karşılaşmasını anlatıyor. Cemil, zengin olmuş ve bir kıyı kentinde bir kadınla evlenmiştir. Âzem ise arkadaşının çarpık yaşantısını anlatmaya çalışır. Güney, filmde yozlaşmış toplumsal yapıyı eleştirir. Toplumsal yapıyı sadece eleştirmez, alternatifini de Âzem’in yaşam tarzı ile anlatır.
Endişe (1974)
Makineleşmenin başladığı dönemlerde kırsal kesimde yaşayan, ağa tarafından sömürülen köylülerin yaşadığı sıkıntıları konu alan film, 12. Altın Portakal Film Festivali’nde (1975) en iyi film ödülünü almıştır. Erkan Yücel ve Kamran Usluer’in başrolde olduğu filmin yapımcı ve senaristi Yılmaz Güney’dir. Başlangıçta filmin yönetmeni Güney’dir. Ancak Güney, çekimler sürerken Yumurtalık ilçe yargıcını öldürmekten hapse girince Endişe‘nin yönetmenliğini Şerif Gören devralır.
Sürü (1978)
Filmin senaryosu, o yıllar cezaevinde bulunan Yılmaz Güney tarafından yazılmıştır. Yılmaz Güney’in yapımcı olduğu filmde yönetmenliği ise Zeki Ökten üstleniyor. Başrollerde Tarık Akan, Tuncel Kurtiz ve Melike Demirağ’ı görüyoruz. Sürü; bir aşireti, bir ikiliyi, bir sürüyü ve daha birçok şeyi anlatır. Aşiretler arası çatışmalar, kişiler arası hesaplaşmalar, insan-doğa, insan-insan, insan-toplum ilişkileri dramatik bir kuruluşun içine yerleştirilen malzemenin salt bir kısmını oluşturur. Filmin tümü ise temelde ekonomik zorlamalarla çağ dışı kalmış bir toplumun, ezilen kişilerin ve doğan çatışmaların çok geniş bir panoramasını sergiliyor.
Düşman (1979)
Yapımcılığını ve senaristliğini Yılmaz Güney’in üstlendiği filmin yönetmeni Zeki Ökten’dir. Başrolde Aytaç Arman’ın olduğu film durgun, dingin, kimi zaman tek düze yaşamın tüm girdaplarını her yönüyle içeren bir yapım. Yaşamın yaşanılanın ta kendisi. Bu yaşam işsiz İsmail ile gözü gecekondumsu evinin çok ötelerinde olan karısı Naciye’nin yaşamı. Bol ödüllü Düşman, izlenmeden geçilmemesi gereken Yılmaz Güney filmlerindendir.
Yol (1981)
Filmin yapımcı ve senaristi Yılmaz Güney, yönetmeni Şerif Gören’dir. Film, 1982 Cannes Film Festival’inde büyük ödül Altın Palmiye’yi kazanarak büyük bir başarıya imza atmıştır. İmralı Açık Cezaevi’nden bayram iznine çıkan beş mahkumun öyküsünün iç içe anlatıldığı filmin ilk adı “Bayram”dır. Yılmaz Güney’in en iyi filmlerinden biri olduğu konusunda birçok sinema yazarı ve sinemasever hemfikirdir.
Duvar (1983)
Yılmaz Güney, yurt dışına kaçtıktan sonra Fransa’da Duvar filmini çekti. Güney’in, 1976 yılında Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi’nde tanıklık ettiği, çocuklar koğuşunda çıkan ve tüm cezaevine yayılan bir isyanın sinemaya aktarıldığı Duvar, onun son filmi olmuştur. Filmde Tuncel Kurtiz ve Ayse Emel Mesci başrolleri paylaşıyor. Duvar, eleştirmenlerce en iyi Yılmaz Güney filmleri arasında üst sıralarda gösterilir.
2 Comments