Patates cipsinin tarihi 19. yüzyıla kadar dayanıyor. 1853 yılında Afro-Amerikan bir aşçının müşterisine kızmasıyla patatesi daha ince kesip baharatlarla müşteriye sunmasıyla patates cipsinin bulunduğunu biliyor muydunuz?
Peki ya günümüzde cips pazarının 30 milyar dolara ulaşması ve ülkemizde bir yılda ortalama 1 kilogram patates cipsi tükettiğimizi…
Patates cipsi nasıl bulundu?
Patates cipsinin mucidi George Crum, George Speck ismiyle dünyaya gelmiştir fakat “Speck (küçük leke, zerre, lekelemek, benek)” kelimesinin anlamından ötürü mü bilinmez, bu soyadı kabul etmemiştir. İlerleyen yıllarda soyadını Crum olarak değiştirmiştir.
1828 doğumlu George Crum, 1853 yılında patates cipsini yaratacak bir mucitliğe imza attı… Çalıştığı restorandaki bir müşterisi, patates kızartmasının kalın olduğu düşüncesiyle tabağı mutfağa geri gönderir. Crum daha ince kesip tekrardan kızartır fakat adam bunu da beğenmez ve Crum’u kızdırır. O da çatalla dahi tutulamayacak kadar ince kestiği dilimleri gevrekleşecek kadar kızartır, bol tuz ve baharatla süsler ve müşterisine sunar. İşte o gün patates cipsinin temeli atılmış olur.
Bir diğer hikayeye göre ise restorana gelen bir müşteri, Crum’dan Fransızlar’ın patates tavasından daha ince bir patates yemeği ister. Gevrek şeklinde, baharat ve tuzla yapılan patates cipsi sonradan restoranın favori yemeği olmuş ve böylelikle yayılmıştır. Hatta öyle ki kısa süre sonra paketlenerek satılan cipsler çıkmış, Amerikan aileleri de evlerinde yaptığı cipsleri paketleyip satarak bütçelerine katkıda bulunmaya başlamıştır.
1860 yılında kendi restoranını açan Crum, kardeşi Kate Wicks ile bu işi geliştirmiş ve patates cipsinin standart bir inceliğini oluşturmuştur.
Son olarak Crum’un buluşuyla ilgili iddialar da yaygındır ve bir kısmı kitaplara dahi geçmiştir. Bunlardan birisi patatesin rendelenmesi ya da talaşı-inceltilmesi fikrinin Amerika’da bir kitapta tarif olarak daha önceden yazıldığıdır. Diğeri ise; çalıştığı restoranın patateslere tuz koyduğu ve garnitürle sunduğu bunun da Crum’un buluşuyla çelişmekte olduğudur. Patates cipsinin tarihi okuduğunuz gibiydi, afiyet olsun!
0 Comments