Arditi: Ya zafer ya ölüm!

İtalyanların "ya zafer ya ölüm" diyen Arditi Birliği hakkında ne biliyorsunuz? Rütbeli askerler tarafından bile saygı, korku ve etki gören bu özel birlik hakkında şaşıracağınız bilgiler...


Arditi: Ya zafer ya ölüm! Savaşlar çirkindir. Şiddetin, savaşın hiçbir savunulacak bir yanı olamaz, ancak gerçekliği de inkâr edilemez. Her savaşın gizli kahramanları bulunur. Bu; bazen bir insan, birlik veya hayvanlar bile olabilir. Tıpkı I. Dünya Savaşı’nda haberleşme için kullanılan, binlerce insanı kurtaran ve hatta koca savaşın döngüsünü değiştiren güvercinler gibi. Belki bir başka yazımda sizlere bu güvercinlerin savaşa olan etkisini anlatabilirim, lâkin bugün İtalyanların “ya zafer ya ölüm” diyen Arditi Birliğini anlatmak istiyorum.

Arditi Birliği

Arditi kelimesi, İtalyanca Ardire (cesaret etmek) fiilinden gelmektedir. Arditi kelimesinin Türkçe karşılığı ise ‘cüretkârlar’dır.

Arditi birliği; ağır silahlı, sıkı eğitimli, yüksek motivasyonlu genç ve cesaretli askerlerden oluşuyordu. 1917 yılının yazında Albay Bassi tarafından kurulan bu birlik; İtalyan ordusunun rütbeli askerleri tarafından bile saygı, korku ve etki görüyordu. Öyle ki; birliğin bünyesinde bulunan askerlerden üniformasına kadar her şeyi ordudan daha farklıydı.

Arditi’nin sloganı: “O la vittoria, o tutti accoppati” idi. Türkçe karşılığı ise “Ya zafer ya ölüm”.

Arditi’nin önemli harekâtları

Arditi’nin bilinen ilk harekâtı, Isonzo Muharebeleri kapsamında 18-19 Ağustos 1917 tarihinde Avusturya-Macaristan askerlerine karşı günümüzün Slovenya sınırlarında yer alan Banjsice Platolarının Monte Fratta bölgesinde gerçekleşti. Harekât başarıyla tamamlandı ve 500’den fazla asker ile 8 makineli tüfek ele geçirildi.

Arditi, Isonzo Muharebeleri kapsamında 4 Eylül 1917 tarihinde Banjsice Platolarında yer alan San Gabriele’de konuşlanan Avusturya-Macaristan askerlerine saldırdı. Saldırı sonucunda biri general olmak üzere 3100 kişi esir alındı, 55 makineli tüfek ve 26 ağır silah parçası ele geçirildi.

Arditi’nin en büyük özellikleri hızlı ve keskin saldırılar düzenlemesiydi. Arditi birliğinden birkaç asker, Piave Nehri’nde Haziran 1918 tarihinde Avusturya-Macaristan’a karşı atakta bulundu. Bu saldırı sonucu askerler, İtalya’nın en yüksek madalyası olan ‘Altın Madalya’ya lâyık görüldüler.

Arditi; Fenilon, Fagheron ve Moschin tepelerine 15-16 Haziran 1918 tarihinde Avusturya-Macaristan askerlerine karşı harekât düzenledi. Moschin tepelerine düzenlenen saldırı, yalnızca 10 dakika sürdü ve Arditi’nin savaş boyunca aldığı en büyük başarılarından biriydi.

Arditi birliği, savaş sonrasında hızlı bir şekilde dağıtıldı. Bazı Arditi askerleri, Benito Mussolini’nin izini takip ederken; bazıları ise ortadan kayboldu.

Altan Göçer


Like it? Share with your friends!

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format