Türk seçim şarkıları tarihi

Sizler için Türkiye seçim tarihinde öne çıkan en ünlü seçim şarkılarını bir araya getirdik. İşte Türk seçim şarkıları tarihi...


Seçim şarkıları kitleleri düşündüğünüzden fazla etkileyebiliyor… Siyasal partilerin seçim kampanyalarında kullanmış oldukları müziğin genelde partilerin ya da seçmenlerin ideolojilerine uygun olduğu söylenilebilir. Burada asıl önemli etken seçmen üzerinde psikolojik bir baskı kurarak oy kapma düşüncesi söz konusudur. İdeoloji bu anlamda partinin çıkarcı yaklaşımına bir şekilde alet edilmiştir. Sizler için Türkiye seçim tarihinde öne çıkan en ünlü seçim şarkılarını bir araya getirdik. İşte Türk seçim şarkıları tarihi…

TİP – Yarının Şarkısı (1965)

Türk siyasal hayatında ilk seçim şarkısını seçim meydanlarında Türkiye İşçi Partisi 1965 yılında yapılan seçimlerde seçmenleriyle paylaşmıştır. Modern anlamda bir ilkin yaşandığı bu seçimlerde TİP, “Yarının Şarkısı” adlı parçayla ilk kez Türkiye’de müziğin kullanıldığı bir seçim kampanyasıyla Türk siyasal hayatına bir yenilik getirmiştir.

“Yarının Şarkısı” Erdem Buri’nin söz ve müziğini yazdığı ve Tülay German’ın seslendirdiği bir şarkıydı.

CHP – Ak Günlere (1973)

TİP’ten sonra ilk defa seçimde propaganda aracı olarak müziği kullanan bir diğer parti CHP olur. 1973 yılında CHP’nin umudu Bülent Ecevit, seçimlerde popüler müzikten faydalanmaya karar vermiştir. Seçimlerden önce “Ak Günlere” adı altında bir seçim bildirisi hazırlanır. 1973 yılı aynı zamanda ilk defa CHP’nin iktidarı paylaştığı muhafazakâr bir parti olan MSP’nin iktidar ortağı olduğu yıllardır. Ak Günlere şarkısı adeta CHP-MSP’nin ortaklığını öven bir şarkıdır.

CHP – Gel Karaoğlan (1973)

CHP, bu şarkıyla seçmeniyle buluşurken genel olarak kullanmış olduğu dilin ılımlı ve yapıcı olması ise dikkatlerden kaçmayan önemli bir detaydır. O dönemde meydanları inleten bir diğer CHP seçim şarkısı ise “Gel Karaoğlan” adlı parçadır.

MHP – Bozkurtlar Marşı (1973)

MHP’nin ilk seçim şarkısı 1980’lerde İlham Gencer’in seslendirdiği “Bozkurtlar Marşı” adlı şarkı ile meydanlarda sesini duyurmuştur. “Bozkurtların Başbuğları kükreyince söğütte/Soluk yapraklar uçuşur, dökülür bir nefeste…” lider odaklı bir marş olduğu görülmektedir.

Adalet Partisi – Demirel İktidara Yine Gel (1973)

AP Genel Başkanı Süleyman Demirel, CHP’nin seçim kampanyasına karşılık çok geçmeden Yılmaz Türkoğlu’nun seslendirdiği “Demirel İktidara Yine Gel” şarkısıyla 1973 genel seçimlerinde karşılık vermiştir.

Adalet Partisi – Komüniste Kanma Zühtü (1977)

Türk siyasal hayatının en renkli simalarından Adalet Partili Süleyman Demirel 1977 seçim kampanyasında popüler müzikten yana tavır almıştır. Ayrıca 1977 seçimleri, seçim kampanyalarında reklam ajanslarından ilk kez yararlanılan dönem olmuştur.

Adalet Partisi 1977 seçimlerinde meydanlarda “Komüniste Kanma Zühtü” şarkısıyla renkli bir havanın oluşmasına neden olmuştur..

CHP – Yeni bir Türkiye (1977)

CHP, “Milliyetçi Zühtü” şarkısına kayıtsız kalmamış ve Ünol Büyükgönenç ile karşılık vermiştir. CHP, “Yeni bir Türkiye” adlı şarkıyla sanatçı Büyükgönenç ile Zühtü’deki gibi çatışmacı dil yerine daha ılımlı ve kucaklayıcı bir söylemle seçmenlerine seslenmiştir. Ancak iki şarkı akla kara gibiydi.

ANAP – Arım, Balım, Peteğim (1983)

Seçim şarkıları arasında bir klasik… 1980’li yıllar Türkiye’si denilince akla ilk gelen siyasi figürlerden biri de Turgut Özal’dır. Özal, Türkiye’nin çok yakından tanıdığı bir şarkı olan “Arım, Balım, Peteğim”i, ANAP’a uygun şekilde revize ederek, seçim meydanlarında seçmeniyle paylaştı. Türk seçim müzikleri arasında önemli bir yer alır bu şarkı.

ANAP – Hadi Bakalım (1991)

ANAP’ın başarısı Turgut Özal’ı daha da ileriye taşımış; 1990’da Turgut Özal Cumhurbaşkanı olduktan sonra partiden ayrılır ve yerini Mesut Yılmaz’a bırakır. Türk popunun usta ismi Sezen Aksu’nun seslendirdiği, sözlerini Aysel Gürel’in yazdığı, bestesini ise Onno Tunç’un yaptığı “Hadi Bakalım”ı Türk popuna damga vurmakla kalmamış, üstüne bir de seçim tarihimizde hiç unutulmayacak bir yere sahip olmuştur.

DSP – Ak Güvercin (1991)

Seçim şarkıları arasında ikonik bir şarkı… 1991’in soldaki bir diğer partisi DSP, adı anıldığında akıllara ilk gelen o meşhur seçim şarkısıyla seçim meydanlarına inmişti. Sözlerini Bülent Ecevit’in kendisinin yazdığı “Ak Güvercin”, çeşitli versiyonlarıyla çalınmaya hep devam etti.

Refah Partisi – Refah’ın Vakti Geldi (1994)

1990’larda yavaş yavaş adını duyurmayı başaran ve yükselme trendi gösteren RP, 1994 yerel seçimlerinde Necmettin Erbakan öncülüğünde pop müziği seçim kampanyalarında kullanmıştır. Refah Partisi’ni iktidara taşıyan “Refah’ın Vakti Geldi” şarkısı o dönem de meydanlarda en çok duyulan şarkı olmuştur.

MHP – Türkeş Gelecek (1995)

Türk seçim şarkıları tarihinde absürt bir şey oldu ve MHP 1995’te sosyalist duruşuyla bilinen Grup Yorum’un söylediği “Dağlara Gel” şarkısı, “Türkeş’e Gel”e olarak uyarlandı! “Türkeş Gelecek” şarkısı milliyetçi cephe lideri Türkeş’le özdeşleşmiş bir şarkı olmuştur. Lider odaklı seçim müziğinin önemli örneklerinden birisidir. Seçmenlerine bu şarkıyla seslenen Türkeş, iktidar olmak için birlik ve beraberlik teması üzerinden hareketle kampanya oluşturur.

CHP / AK Parti – Haydi Anadolu (2002)

Adalet ve Kalkınma Partisi ile Cumhuriyet Halk Partisi 2002 seçimlerinde barajı aşarak meclise milletvekili sokmayı başaran 2 parti oldular. AK Parti’nin iktidar yıllarının başladığı seçim olan bu yılda, daha önce şahit olunmayan bir şey yaşandı. Her iki parti de aynı seçim şarkısıyla meydanlardaydı. Yıllar sonra AK Parti’den milletvekili seçilecek olan ve bu parti için başka bir şarkı yapacak olan Uğur Işılak, 2002’de Haydi Anadolu şarkısını CHP’ye armağan ettiğini açıklıyordu.

AK Parti – Dombra (2014)

Kazak besteci Arslanbek Sultanbekov’un “Dombra” olarak da bilinen eserinin Uğur Işılak tarafından yeni sözlerle yeniden yorumlanması ile ortaya çıkan şarkı, sadece 2014 yerel seçimleri ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde değil o tarihten sonra her seçimde kullanılan bir seçim şarkısı oldu.

CHP – Kılıçdaroğlu (2014)

2014 yılındaki yerel seçimlerde Onur Akın, CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu için “Kılıçdaroğlu” adlı şarkıyı yapmıştı. Daha sonra Ahmet Kaya’nın “Kadınlar” adlı şarkısının müziğine çok benzeyen bu seçim şarkısı çokça eleştiri getirecekti Onur Akın’a.

CHP – Sana Söz (2023)

Levent Yüksel’in 1993 yılında çıkan ve bugün bile Türk pop müziğinin en efsanevi albümlerinden biri olarak görülen “Med Cezir” albümünde yer alan “Tuana” şarkısının bir versiyonu. 2023 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 13. Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu seçim kampanyasında bu şarkıyı kullanmıştır.


Like it? Share with your friends!

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format