Munch’un ‘Çığlık’ tablosu hakkında bilmeniz gerekenler

Edvard Munch’un en popüler eseri olan Çığlık tablosu hakkında neler biliyorsunuz? Genel kültür heybenizi doldurmaya geldik. İşte Munch’un 'Çığlık' tablosu hakkında bilmeniz gerekenler...


1863 – 1944 yılları arasında yaşamış Norveçli ressam Edvard Munch’un dünyaca ünlü Çığlık tablosu sanatçının en önemli eserlerinden biri. Adeta bir ikon haline gelen Çığlık tablosu hakkında bilmeniz gerekenler ve ressam Munch hakkında bilgileri sizler için derledik.

Evde Tek Başına (Home Alone, 1990) filminden Çığlık (Scream, 1996) adlı korku filmi serisine kadar pek çok filmde referans verilen, hakkında parodiler yapılan Çığlık resmi tüm zamanların en popüler resimlerinden biri şüphesiz. Dışavurumcu renkleri, kıvrımlı gökyüzü ve köprü üstünde ellerini yüzüne götürmüş bir biçimde çığlık atan insan figürüyle bu resmi nerede görseniz bilirsiniz.

Çığlık (The Scream) resmi, Norveçli dışavurumcu ressam Munch tarafından 1893-1910 yılları arasında yapıldı. 19. yüzyıl sembolizminin psikolojik temalarından ilham alan bu eser, renkleri ve psikolojik rahatsızlıkları çağrıştırdığı için günümüzün Mona Lisa’sı olarak bile anılmaktadır. Çığlık’ın sanat tarihindeki orijinal adı ise Boğuntu‘dur. Bu resim, birçok insanı etkiledi, hayranlık uyandırdı ve birkaçını ise korkuttu. Resimde ön planda ızdırap çeker gibi görünen bir figür, arka planda ise Ekeberg tepesinden Oslofjord yer almaktadır.

Ressam Munch’un gün batımı sırasında, trabzanlara yaslanmış insanın, doğanın sesini duyduğu andaki ifadesini resmettiği ünlü tablo; umutsuz, korkan ve karamsar bir insanın yüzüne verdiği ifadedeki mükemmelliğiyle dikkat çeker.

Sanatçının meşhur Çığlık resminin 5 farklı varyasyonu olduğunu söylemiştik. Bu resimlerden bazıları ikişer defa çalındı. 1910’da yapılan Çığlık, 2004 yılında Madonna adlı resimle birlikte çalındı. 1994 yılındaki bir diğer soygunda ise kürtaj karşıtı eylemler yapan bir grup Çığlık resminin bir diğer versiyonunu çaldı. Grubun amacı, televizyonda kürtaj karşıtı bir kamu spotu gösterilmesiydi, ancak bunun bir blöf olduğu ortaya çıktı ve bir otel odasında resim hasar almamış bir şekilde bulundu.

Çığlık hakkındaki en temel teorilerden biri, resimde tasvir edilen köprüye yakın bir mesafede bir mezbaha olduğu ve burada kesilen hayvanların çığlıklarının resimde betimlendiği şeklindedir. ancak gerçek bu değildir. Munch, ilham kaynağını anlatırken, “doğanın çığlığını” duyduğunu ifade etmektedir. Gerçekten de resmin Almanca orijinal adı bu durumu yansıtmaktadır: “Der Schrei der Natur” (Doğanın Çığlığı). Ressam şöyle anlatır:

“Bir gün iki arkadaşımla yolda yürüyordum ve güneş batmak üzereydi. Birden gökyüzü kan kırmızı oluverdi. Durup köprünün demirlerine yaslandım. Konuşamayacak kadar yorgun hissettim o an. Kırmızının tonları mavi ve siyah karışımı fiyordu dolduruyordu. Arkadaşlarım yürümeye devam ettiler, ancak ben olduğum yerde kalakaldım. O anda doğanın inanılmaz bir sesle çığlık attığını duydum.”


Like it? Share with your friends!

TEPKİNİZ NEDİR?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
1
fail
fun fun
1
fun
geeky geeky
3
geeky
love love
4
love
lol lol
3
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win
Mehmet Nida

One Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format